EMP.fi/ CDON.com/ Get Capital/NopsaVippi/irongym-store.com

29.1.2011

Aineenvaihduntaa boostaavat/kiihdyttävät aineet

Aineenvaihduntaa nopeuttamalla saamme nostettua kehon kokonaiskulutusta muutaman prosentin verran. Tämä ei tietenkään ole paljoa lyhyellä aikavälillä, mutta entäs pidemmällä sitten?

Perusaineenvaihduntaan emme voi vaikuttaa, mutta energiakulutusta voimme lisätä liikkumalla, jopa 20-40 prosenttia.

Aineenvaihdunta mielletään usein esim suoliston toiminnaksi tai hikoiluksi - ja hidas aineenvaihdunta sotketaan esim ummetukseen. Aineenvaihdunta on kuitenkin osa tapahtumasarjaa, jossa ravinnon hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit muuttuvat elimistön polttoaineeksi. Tästä energiasta suurin osa menee elintoimintojen ylläpitämiseen; sydän lyö, veri kiertää, hengitys kulkee ja ajatus juoksee.

Aineenvaihdunta on ravintoaineiden muokkaamista, jotta soluille saataisiin energiaa ja rakennusaineita. Aineenvaihduntaprosessissa tietyt aineet hajoavat ja toiset rakentuvat erilaisten entsyymien vaikutuksesta. Aineenvaihduntaa säätelevät erilaiset aktivaattorit, muun muassa hivenaineet, vitamiinit, hormonit ja hermosto. Rakentava eli anabolinen aineenvaihdunta muuttaa ravintoa solujen kudosten rakennusaineeksi. Hajottava eli katabolinen aineenvaihdunta puolestaan hajottaa kudoksia, muuttaa ne energiaksi ja kuona-aineiksi.

Aineenvaihdunta hidastuu pitkään dietatessa/kiristelyssä, koska keho alkaa säästämään kehon omia rasvoja. Tähän on syytä varauta muutamalla ihan simppelillä tavalla:


Nostamalla dietillä kaloreita ylemmäksi, lisätä salitreenien määrä yhdellä tai kahdella, suorittaa tabata-, hiit- ja intervallityyppisiä kova sykkeisiä aerobisiaharjotteita.

Myös eri ruoka-aineet kiihdyttävät aineenvaihduntaa, jotka perustuvat lähes kaikki thermogeeneihin eli lämpöä tuottaviin aineisiin, tässä muutama:


Proteiinit: Proteiinien ruoansulatus, imeytyminen ja varastointi/hapettuminen energiaksi kuluttaa kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin rasvan tai hiilihydraattien vastaavat prosessit eli ovat tehokkaita termogeenejä!


Oregano: on maustemeiramin sukulainen ja sisältää eteeristä mentolin kaltaista öljyä, joka taas vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta.


Vihreä tee: on mielestäni tärkein laihduttamiseen ja aineenvaihduntaan kuuluva aine, joka on yksi käytetyin aine laihdutusvalmisteita.  Yksi maksan tehtävistä käsiteltäessä ravintoaineta on luoda triglyseridiä. Ruoassa oleva rasva on pääasiassa triglyseridirasvaa, joka ohutsuolessa pilkkoutuu ja imeytyy verenkiertoon. Myös elimistön solut, etenkin maksasolut, pystyvät valmistamaan triglyseridejä. Triglyseridi imeytyy verenkiertoon.

Juomalla vihreää teetä (jossa on runsaasti polyfenoleita) aktivoit entsyymejä, jotka auttavat hajottamaan triglyseridejä ja auttamaan polttaa rasvaa.

Vihreässä teessä on runsaasti antioksidantteja, joista tärkein on epigallokatekiinigallaatti (EGCG).
Antioksidanttivaikutustensa lisäksi vihreällä teellä on myös rasvanpolttoa tehostavaa ja rasvan varastoitumista vähentävää vaikutusta. Vihreä tee sisältää paljon myös muita hyödyllisiä katekiineja, jotka saattavat EGCG:n suhteen vahvemmista valmisteista puuttua.

CLA: onsafloriöljystä valmistettua konjugoitua linolihappoa (CLA eli Conjugated Linoleic Acid). CLA edistää kehon rasvojen palamista, vähentää rasvojen imeytymistä sekä varastoitumista ja auttaa kiinteytymään. Lisäksi CLA:lla on antikatabolisia (estää lihaskudoksen pilkkomista energiaksi esim. dieetillä) ja myös lieviä anabolisia vaikutuksia. Erinomainen ja järkevä lisä kaikille kunnostaan huolehtiville, niin urheilijoille, kuntoilijoille kuin laihduttajillekin. Voidaan käyttää myös ylläpitämään saavutettua painoa dieetin jälkeen ja estämään jojo-ilmiötä. CLA:n sisältämät cis-9,trans-11 ja trans-10,cis-12 -isomeerit ovat keskenään optimaalisessa suhteessa 50:50.


Omega3-rasvahapot: ovat tunnetusti parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä, lisätä tehokkuutta sydämen tehokkuuta ja vahvistaa sydäntä. Omega 3 rasvahapot alentaa pahaa kolesterolia(LDL), auttaa säätelemään verenpainetta, ja nostaa hyvää kolesterolia (HDL).


ja viimeisen meidän kaikkien lemppari, kiihkeä rakastelu ;)

1 kommentti:

  1. Hieno lukea asiaa ja järkipuhetta. Monesti näissä habankasvattajien blogeissa ei tiedetä mistä puhutaan. Mut plussaa siitä sulle, jään seurailemaan blogia.

    VastaaPoista

Suositut tekstit